Българо-сръбската газова връзка - на стойност близо 138 млн. лв., кога ще е готова?

На площадката край костинбродското село Голяновци са складирани 5500 тръби

01.02.2023 | 17:41 Редактор: Искра Ангелова

14 години след старта на проекта, започна изграждането на българо-сръбската газова връзка. Двама президенти направиха първата копка край Костинброд. Газовата връзка трябва да заработи след осем месеца, а стойността на проекта от българска страна е близо 138 млн. лева.

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич дадоха старт на строежа на газовата връзка.

"Газовите връзки в нашия регион ни отварят възможности и са израз на нарасналите възможности, и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие - това означава сигурност, солидарност, диверсификация", подчерта българският държавен глава.

"Нашата дължина е 108 км, българската е 62 км, а сме добили повече пари. За първи път получаваме повече пари от ЕС - 49 млн. евро грант и още 25 млн. финансиране от Европейската Инвестиционна банк", подчерта сръбският президент.

Дължината на газовата връзка със западната ни съседка ще бъде с обща дължина от 170 км от Нови Искър до Ниш. Работата тече със спазване на всички мерки за безопасност, а дължината на трасето от българска страна е 62 км. Капацитетът на газопровода е до 1,8 млрд. м3/годишно, с възможност и за реверсивен поток.

"България поема отговорност да бъде гарант за сигурност в енергийния сектор не само у нас, но и в за целия регион", поясни служебният министър на енергетиката Росен Христов.

На площадката край костинбродското село Голяновци са складирани 5 500 тръби.

"Тъй като е двупосочен, газопроводът дава възможност на страната ни да достигне до централно европейските пазари, с което ще постигнем по-добри цени и диверсификация на източниците", категоричен е изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ахаха
преди 1 година
Строим тръба, по която да тече американски газ и това се нарича диверсификация, макар че очевидно е зависимост на по- висока цена. Сигнализирай за неуместен коментар