Започна строежът на газовата връзка със Сърбия, Радев и Вучич с големи заявки

Очаква се тя да бъде завършена до края на октомври

01.02.2023 | 14:05 Редактор: Михаела Димитрова

Започна строежът на българския участък от газовата връзка със Сърбия. Стартът беше даден на официалната церемония, на която присъстваха президентите на България и Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич.

Тя ще свърже градовете Ниш и Нови Искър. Общата дължина на трасето е 170 км, 108 на сръбска територия и 62 на българска. Двамата държавни глави изразиха задоволството си от строежа на трасето, тъй като се смята, че това ще доведе до енергийна стабилност в двете държави и региона. Очаква се газовата връзка в България да бъде завършена до края на октомври.

"Това е пример до какво води разширеното сътрудничество - повече възможности, повече количества газ за индустрията и домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и по-устойчива икономика. България се показа като надеждната транзитна страна", заяви Румен Радев.

"Това е много важна връзка с България, за да може страната ни да има и други източници на природен газ. Ще можем да внасяме по-големи количества. В бъдеще ще трябва да разширяваме капацитети си. Важно е да отбележа, че България е надеждна страна и никога не сме имали проблеми с нея", коментира Вучич.

"Изграждането на интерконектора България-Сърбия е поредната стъпка на правителството за свързаност между страните и осигуряването на системни доставки газ от диверсифицирани източници", каза енергийният министър Росен Христов.

По думите на Радев газовите връзки не са просто инфраструктурни проекти, а символ на потенциала на нашия регион. Очаква се до края на годината да се появяват и първите количества газ по газопровода.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: БГНЕС