Алжир е готов да доставя втечнен газ на България

Президентът на страната и Румен Радев обсъдиха перспективите за сътрудничество между двете страни

07.11.2022 | 18:20 Редактор: Петя Кръстева
Алжир е готов да доставя втечнен газ на България

България високо цени ролята на Алжир като фактор на стабилност в региона на Северна Африка и Средиземно море и като особено важен партньор в осигуряването на надеждни доставки на енергийни ресурси за Европа в условията на криза. Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с президента на Алжирската народно-демократична република Абделмаджид Тебун в рамките на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

Като особено перспективни сфери на двустранното сътрудничество двамата президенти откроиха партньорството в областта на енергетиката, земеделието и производството на храни, фармацевтичната и козметичната, както и отбранителната индустрия. 

Българският държавен глава подчерта интереса на страната ни за провеждането в скоро време на бизнес форум между български и алжирски компании, на който да бъде обсъдена реализацията на общи проекти. Президентът Тебун изрази готовността на Алжир да задълбочи двустранното партньорство в енергетиката, включително и чрез доставки на втечнен природен газ за България.

Снимка: Президентство на Република България