Вучич: Не искаме да влизаме в НАТО, ще пречим на Косово по пътя към ООН

Сърбия иска да запази и укрепи своя военен неутралитет

04.02.2023 | 08:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вучич: Не искаме да влизаме в НАТО, ще пречим на Косово по пътя към ООН

Сръбският президент Александър Вучич заяви късно снощи, че страната му преминава през процеса на членство и интеграция в ЕС, но не иска да се присъединява към НАТО. Думите на Вучич бяха направени на втория ден от специалната сесия на Сръбската скупщина, на която беше обстойно обсъден френско-германският план, подкрепен от САЩ и ЕС, за решаване на косовския въпрос.

"Сърбия не иска да се присъедини към НАТО. Сърбия иска да запази и укрепи своя военен неутралитет. Има голяма разлика между европейската интеграция и атлантическата интеграция", заяви Вучич. Той заяви, че Сърбия ще попречи на Косово да се присъедини към ООН и може да постигне целта си.

Законодателите одобриха доклада на правителството за преговорите с Косово от септември 2022 г. до средата на януари 2023 г. Той беше подкрепен със 153 - 23 гласа от 183 присъстващи на заседанието. Девет души се въздържаха. Депутатите дебатираха в продължение на два дни на извънредно заседание на парламента за Косово, като в дневния ред беше включен докладът на правителството за преговорите с Прищина.

В доклада от 40 страници не се споменава френско-германското предложение за решаване на косовския въпрос, но се изброяват досегашните дейности и се прави оценка на напредъка по отделните въпроси и споразумения. Според доклада не е постигнат никакъв напредък по отношение на Общността на сръбските общини, полицията и съдебната система, а по отношение на енергетиката напредъкът е незначителен, като за липсата на напредък се обвинява основно Прищина.

Членове на управляващата коалиция на Вучич и на опозицията се конфронтираха помежду си, докато той говореше в четвъртък за плана, предложен от Германия и Франция, относно бъдещите отношения на Сърбия с Косово. Речта на Вучич беше прекъсвана многократно, докато депутатите си крещяха един на друг от другата страна на пътеката, което предизвика предупреждения от страна на председателя на Народната скупщина Владимир Орлич.

Членове на крайнодясната националистическа опозиция издигнаха плакати с надпис: "Никаква капитулация". Депутатите се събраха около стола на председателя, преди Орлич и Вучич да успеят да възстановят реда.

ЕС изисква от Косово и Сърбия да постигнат окончателно споразумение, което да разреши проблемите между двете страни, за да се постигне напредък в процеса на интеграция.

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., като повечето държави членки на ООН, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция, го признаха за отделна автономна държава. Белград обаче продължава да го смята за своя територия. Напоследък страните водят преговори, които са популярни като френско-германското предложение.

През октомври Вучич заяви, че Германия и Франция са предложили да ускорят процеса на членство на Сърбия в ЕС, ако тя признае независимостта на Косово и му позволи да стане член на международни организации. Според предложението, изтекло в медиите, Косово трябва да позволи създаването на Съюз на сръбските общини в северната част на страната, където живеят предимно сърби.

Представители на ЕС се надяват преговорите по плана да приключат през пролетта на тази година. Брюксел цели да улесни диалога между Сърбия и Косово.

Снимка: БГНЕС