Вучич: Косово се представя за балканския Зеленски, а всъщност цели военен сблъсък

Режимът в Прищина започна да малтретира сърбите в Косово, смята президентът

02.02.2023 | 18:28 Редактор: Вяра Димова
Вучич: Косово се представя за балканския Зеленски, а всъщност цели военен сблъсък

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в парламента, че единствената цел на Косово е "да предизвика военен сблъсък" - между Сърбия, НАТО и целия свят, себе си да представят като "жертвата и балканския Зеленски", а Сърбия да бъде представена в ролята на агресор, предаде Танюг.

"Режимът в Прищина започна да малтретира сърбите в Косово с единствената цел да ги унизи и да предизвика конфликт", смята Вучич.

Сръбският президент говори на специално заседание на парламента, посветено на Косово. Единствената точка в дневния ред на третото специално заседание на Народната скупщина на Република Сърбия е доклад за преговорите с Прищина от 1 септември 2022 г. до 15 януари 2023 г. Заседанието беше свикано от председателя на парламента Владимир Орлич.

То започна с реч на президента, в която Вучич коментира най-лошите страни от френско-германското предложение за споразумение в диалога Белград-Прищина и представи план в десет точки за политиката на Сърбия в следващия период, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Няма да скрия нищо, ще говоря за най-тежките точки за Сърбия. Важно е хората да знаят пред какво сме изправени", каза Вучич, цитиран от "24 часа".

Според точка 4 от френско-германското предложение "Сърбия няма да се противопоставя на членството на Косово, в която и да е международна организация", разкри сръбският президент и добави, че на среща с пет представители на най-силните страни в света на 20 януари в Белград е било казано, че няма да се позволи нова ескалация на Балканите.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Предложение
преди 1 година
Не вярвайте на френски предложения, ме и ние пострадаха от едно такова. Сигнализирай за неуместен коментар