Ден преди честванията на Гоце Делчев: В България и РСМ тече сериозна организация

Спасовски е категоричен, че няма да се толерират нарушения от страна и на двете държави

03.02.2023 | 19:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Скопие с безпрецедентна охрана за поклонението пред гроба на Гоце Делчев утре. Македонското правителство призова за достойно отбелязване на годишнината. Организация тече и от македонска, и от българска страна. Скопие отрече, че за честванията там ще има и български полицаи. Очаква се около обяд в македонската столица да има стотици българи, които да отдадат почит.

Засилените мерки за сигурност в Скопие за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев вече са факт. Полицията контролира подстъпите към църквата "Свети Спас", където е гробът на революционера. Униформени има и по близките улици. А достъп до нея имат само лица с разрешителни. На фона на повишеното напрежение между България и Северна Македония, и призивите за блокади от македонска страна, организираните от София групи тръгват рано сутринта.

"Хора, които ще пътуват от София, тръгват около 07:30 часа. Около 10 ще са на "Гюешево". Таим има направена организация всички автомобили да пътуват в конвой до Скопие, до гроба на Гоце Делчев", заяви Виктор Стоянов от Фондация ''Македония''.

В Скопие на място ще чакат и около 50 българи, живеещи в Северна Македония, които ще се присъединят към пристигналите от България. Честванията ще са около 11:30 часа местно време. И от двете страни на границата имат надежда да няма провокации.

"След направената организация не очаквам да има възможност за някакви големи провокации, подготвяни от радикали и опозиционни партии като ВМРО-ДПМНЕ", каза Виктор Стоянов.

Те бяха казали, че ще блокират магистрали, че ще окупират гроба, за да попречат на България да отдаде почит.

"Ние сме в постоянна комуникация с министерството на вътрешните работи на България", посочи министърът на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски.

И тук се уговорихме да си разменяме информация, за да не се позволи ескалация на напрежението. Вътрешният министър на Република Северна Македония обяви, че никой няма интерес от блокади и провокации.

"За нас е много важно мирът и сигурността на гражданите да бъдат запазени. И второто много важно е достойното честване на великия Гоце Делчев. Няма да бъде позволено нарушаване на достойнството на македонския народ и македонската държава по никакъв начин. И няма да го толерираме, без значение кой го прави - гражданин на Македония или гражданин на България", категоричен е Спасовски.

Самият Виктор Стоянов има забрана за влизане в Северна Македония до 31 юли 2023 година. Спасовски отказа да отговори дали има забрана за влизане в страната за Ангел Джамбазки и още български политици. Скопие няма и официална информация кои български държавници ще минат границата утре. Отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари бе оценено с висок риск за сигурността на страната от президента Стево Пендаровски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС