Османи призова за достойно и мирно честване на годишнината на Гоце Делчев

Нека покажем зрялост, заяви министърът на външните работи на Северна Македония

03.02.2023 | 14:15 Редактор: Вяра Димова
Османи призова за достойно и мирно честване на годишнината на Гоце Делчев

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова обществеността за "мирно и достойно“ честване на 4 февруари, когато се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев, предава информационната агенция "Макфакс".

"На 4 февруари, когато се покланяме пред гроба на Гоце Делчев, ние се покланяме пред неговата визия за културна надпревара между народите. Призовавам за достойно, мирно честване на деня, в който отдаваме почит на неговия идеал за напреднали общества и за изграждане на цивилизационни ценности", цитира агенцията думите на Османи.

В обръщението си към обществеността министърът подчерта, че всеки гражданин на Република България и всяка друга държава е добре дошъл в Северна Македония, но всеки трябва да се отнася с уважение към страната и македонския народ.

"Нека покажем зрялост и да не позволим национализмът да се подхранва чрез реч на омразата и пренебрежение. Ние сме страна с европейска перспектива. Със своите традиции на междуетнически диалог, сплотеност и мирно разрешаване на двустранни спорове ние сме пример в света. Приканвам ви да упорствате в тези наши ценности", заяви още първият дипломат на Скопие, цитиран от "Фокус".

Османи апелира гражданите да не се поддават на провокации, за да защитят интересите на държавата.

Снимка: БГНЕС