Украйна: Предстоят тежки боеве, готвим се за голяма ескалация на войната

Олексий Данилов: Следващите месеци са от решаващо значение за курса на войната

01.02.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова
Украйна: Предстоят тежки боеве, готвим се за голяма ескалация на войната

Украйна се подготвя за голяма ескалация на сраженията с Русия, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов в интервю за "Скай нюз". Той допълни, че най-тежките боеве тепърва предстоят и че следващите месеци са от решаващо значение за курса на войната. 

Данилов призова западните съюзници да изпратят повече оръжия, включително самолети "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили от Великобритания и изтребители от други партньори. Той не изключи възможността Владимир Путин да предприеме нова атака от север, юг и изток, както това стана на 24 февруари миналата година и вероятно да съвпадне с годишнината. 

Данилов каза, че Украйна се подготвя за всякакви сценарии и този път има значително по-голяма подкрепа от западните партньори, отколкото преди 12 месеца. Той допълни, че все още няма ясни индикации кога точно би започнала руската офанзива, но очаква повече от 320 000 мобилизирани руски войници през септември да участват в тази втора вълна на агресия. 

Следващите два-три месеца ще бъдат решаващи за войната, според Данилов, ето защо украинците отчаяно се нуждаят от повече и незабавни доставки на смъртоносни оръжия от западните партньори, съобщи БНР.

"Нашата крайна цел е да си върнем отнетите ни земи – не само след 24 февруари 2022 г. от началото на руското нашествие, но и Кримския полуостров. Ние със сигурност ще спечелим, защото имаме подкрепата на целия свят", изтъкна секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Снимка: БГНЕС