Ердоган остава непоклатим: Новата система за управление му позволява пак да е президент

Опозицията твърди, че според Конституцията - това трябва да е последният му мандат

29.01.2023 | 19:45 Редактор: Петя Кръстева
Ердоган остава непоклатим: Новата система за управление му позволява пак да е президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията на опозиционния политически алианс, че няма право да се кандидатира на следващите президентски избори, защото вече е бил избиран два пъти – през 2014 и 2018 г., съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Турция премина към нова система на управление на изборите през 2018 г. Това означава, че системата е била нулирана. По логиката и според закона президентът, избран през 2018 г., е първият президент по новата система", каза Ердоган на събрание в егейския окръг Денизли, пише БТА.

Опозиционният Национален алианс твърди, че настоящият президент няма право да се кандидатира на президентските избори в средата на май, защото Конституцията гласи, че едно и също лице може да бъде избирано за президент само два пъти. Ердоган обаче ги разкритикува.

"Аз съм президент от четири и половина години. Къде бяхте през това време? Защо не казахте всичко това преди? Допълнената Конституция с гласа на народа през 2017 г. е толкова ясна, че не оставя поле за колебания за моята кандидатура", заяви той.

Ердоган ще се яви на изборите като общ кандидат на Републиканския алианс, който се състои от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие. Опозиционният Национален алианс тепърва започна вътрешни консултации за издигане на кандидат, който да се изправи срещу Ердоган.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Снимка: БГНЕС