Ердоган губи позиции - над половината турци няма да гласуват за него

Противниците му искат да спрат "авторитарното му управление"

27.01.2023 | 10:03 Редактор: Петя Кръстева
Ердоган губи позиции - над половината турци няма да гласуват за него

Най-мащабното досега обединение на опозиционни лидери в Турция се стреми да изглади съществуващите различия и да посочи кандидат, който да се изправи срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, който иска да удължи своето двадесетгодишно управление на изборите през май. 

Според последните социологически проучвания по-малко от половината от избирателите в страната се очаква да гласуват в полза на Партията на справедливостта и развитието (АК) на Ердоган и неговия националистически съюзник, но тези, които са против статуквото, са разделени главно между блок от шест опозиционни групи и прокюрдска партия.

Според запознати преодоляването на различията ще бъде от ключово значение за ефективното предизвикателство. Противниците на Ердоган, най-дългогодишният управник на съвременна Турция, се стремят да спрат това, което смятат, че води до авторитарно еднолично управление. 

Президентът посочи, че ще ускори изборите с повече от един месец - до 14 май, което увеличава необходимостта за опонентите да се споразумеят за единна стратегия и да посочат кандидат за президент.

Макар че опозиционният блок обеща да управлява страната чрез консенсус в случай на изборна победа, Ердоган отхвърли идеята като връщане към политическа и икономическа нестабилност. Вместо това той води кампания за необходимостта от приемственост в неспокойни времена. 

Четете повече по темата на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС