Ердоган премести насрочените президентски и парламентарни избори

Те ще се проведат на 14 май

23.01.2023 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган премести насрочените президентски и парламентарни избори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще премести президентски и парламентарни избори на 14 май. Той благодари на Бога, че ще участва в изборите, които ще се състоят на 14 май, като негови спътници ще бъдат избирателите, които за първи път ще гласуват, заяви Ердоган в неделя вечерта на среща с млади избиратели в западния турски град Бурса, цитиран отдържавната информационна агенция Anadolu.

В сряда Ердоган вече беше посочил 14 май като дата за провеждане на изборите. Те се смятат за изпитание за Ердоган, който е на власт от 20 години: той е избран за министър-председател през 2003 г., а от 2014 г. е президент. Според социологическите проучвания преизбирането на Ердоган не е никак сигурно.

Предсрочни избори могат да бъдат насрочени с мнозинство от 60% в парламента или с указ на президента. В парламента управляващата ислямско-консервативна ПСР на Ердоган, заедно с ултранационалистическата си партньорка MHP, понастоящем разполага само с обикновено мнозинство. С изявлението си Ердоган даде ясно да се разбере, че иска сам да проведе предсрочните избори.

Това вероятно ще подхрани още повече дебата за кандидатурата на президента за нов мандат: Опозицията твърди, че Ердоган, който беше избран за президент за първи път през 2014 г. и за втори път през 2018 г., няма право да се кандидатира за трети път съгласно конституцията. Трета кандидатура се предвижда само ако парламентът наложи предсрочни избори.

Според правителството обаче нищо не пречи на кандидатурата на Ердоган. То контрира, че Ердоган е бил избран през 2018 г. като първия президент по нова президентска система след изменение на конституцията. Следователно предишният му мандат не се зачитал. Конституционните юристи също са разделени по този въпрос.

Междувременно Ердоган се готви да обяви най-скъпия си предизборен подарък - план за облекчаване на дълговете на милиони хора. Съгласно предложението, представено в петък от управляващата партия, правителството ще заличи лихвените плащания, натрупани от потребителите до последния ден на 2022 г. То би могло също така да позволи широко преструктуриране на дългове, вариращи от студентски заеми и административни глоби до сметки за вода.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС