Прокоба над босовете на "Коза Ностра" - трима се разболяват от рак, убива двама през година

Неслучайно към няколко от затворите в Италия има отделения за химиотерапия

26.01.2023 | 11:24 Редактор: Елеонора Танева
Прокоба над босовете на

Тримата последни босове на "Коза Ностра" - Тото Риина, Бернардо Провенцано и Матео Денаро, се разболяват един след друг от рак. А Кръстника, от когото поемат мафиотската организация - Лучано Леджо, не успява да се разболее, защото умира от сърдечен удар в затвора на 68 години.

Мафиотите често страдат от онкологични заболявания, неслучайно към няколко от затворите, в които ги държат в Италия, има отделения за химиотерапия, защото честото им извеждане до болницата поставя в сериозен риск охраната.

Точно лечението от рак става причина за ареста не само на Матео Денаро, който бе хванат в болница в Палермо миналата седмица, но и за задържането на Бернардо Провенцано, който се укрива от властите цели 43 години. 

През 2003 година Провенцано, наричан още Счетоводителя и Булдозера, е все още в нелегалност, когато е диагностициран с тумор на простатата. Тогава решава да се оперира в Марсилия, Франция. За целта ползва лична карта на името на бащата на един от хората си, върху която също като Матео Денаро е залепил собствената си снимка.

Провенцано е задържан през 2006 г. и умира от рак на пикочния мехур в затвора в Парма на 13 юли 2016 г., пише "24 часа". 

Другият бос на Коза ностра - Тото Риина - Звяра, го надживява само с 16 месеца. И той почива от рак в същия затвор - на 17 ноември 2017 г. след 5-дневна кома. Риина излежаваше 26 доживотни присъди. Много по-брутален от Провенцано, който спира масовите убийства, Звяра е отговорен за смъртта на повече от 150 души.

Само за да отмъсти на Томазо Бушета, Тото Риина поръчва да бъдат избити 11 души от семейството му. Бушета (също починал от рак) е знаменитият "разкаял се" мафиот, който нарушава омертата и заради показанията му 389 мафиоти получават общо 4675 години затвор, плюс 28 доживотни присъди. Част от тях са именно за Звяра.

Снимка: БГНЕС