Германските танкове ще са в Украйна след 3 месеца - ще вкарат ли НАТО във войната?

Kанцлерът Олаф Шолц даде съгласие също и други държави да предоставят "Леопард 2"

25.01.2023 | 17:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

Германия официално реши да изпрати 14 танка на Украйна. Канцлерът Олаф Шолц обяви пред Бундестага, че ще разреши на съюзните държави, които притежават произведени в Германия танкове, да изпратят от тях, колкото броя преценят.

Първите танкове "Леопард 2" могат да пристигнат в Украйна след три месеца, но обучението на украинските военни ще започне възможно най-скоро, обяви министърът на отбраната на Германия. Той определи решението на канцлера на Германия като историческо, защото е било прието в "условията на крайно взривоопасна ситуация в Украйна". 

"Винаги трябва да е ясно, че правим това, което е необходимо и възможно, за да подкрепим Украйна, но в същото време предотвратяваме ескалацията на войната между Русия и НАТО. Всички военни системи, които Германия е доставила досега, са доставени в тясна координация с партньорите. Беше правилно и е правилно, че не се оставихме да се носим по течението, а че разчитахме на това тясно сътрудничество по такъв въпрос. Партньорските държави също следва да имат възможност да предоставят тези системи. На гражданите, които са притеснени, ще кажа: "Повярвайте ми, доверете се на правителството!", заяви Шолц.

Украйна настоява от месеци за доставката на западни танкове. Първата официална молба за това беше подадена в началото на март 2022 - седмица след като Русия нападна Украйна. Киев се надява, че с помощта на новите танкове ще си отвоюва още територии. 

"В последните дни много се говори за танкове, за модерни танкове, от които ние имаме нужда. Важно е да се види реалността - не става въпрос за 5, 10 или 15 танка. Необходими са ни много повече. Всеки ден ние правим всичко по силите си, за да запълним дефицита и аз съм благодарен на всички, които помагат. И все пак - обсъжданията трябва да завършат с решения. Решения, които наистина да засилят отбраната ни срещу терористите. Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове", посочи Володимир Зеленски.

Реакцията на Кремъл не закъсня. Руското посолство в Германия заяви, че решението за изпращане на танкове в Украйна ще доведе до ново изостряне на конфликта. И напомниха, че така Берлин пренебрегва "историческата си отговорност към Русия", произтичаща от нацистките престъпления през Втората световна война.

Полша вече обеща да предаде на Украйна 14 танка "Леопард", Нидерландия - 18, Португалия - 4, Испания - 53. Швеция, Норвегия и Финландия също са готови да доставят танкове. Съединените американски щати пък обмислят да доставят своите бойни танкове "Ейбрамс". Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде "поредната явна провокация" срещу Русия, заяви руският посланик във Вашингтон.

Вижте повече в репортажа на Десислава Димитрова.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
"Винаги трябва да е ясно, че правим това, което е необходимо и възможно, за да подкрепим Украйна, но в същото време предотвратяваме ескалацията на войната между Русия и НАТО". Стана ясно официално кои страни воюват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
интереси и сметки
преди 1 година
Целта на американците е глобална война в Европа! Те нямат друг шанс да останат световен властелин и господар! Постепенното нагнетяване на войната ще доведе до използването от Русия на тактически ядрени ракети. Крайният резултат е непредвидим, но може да е краят на сегашната човешка цивилизация! Сигнализирай за неуместен коментар