И Испания предоставя на Украйна танкове "Леопард", Германия потвърди за 14

Помощта на Кралството може да се изрази и в обучение на украински танкови екипажи и механици

25.01.2023 | 15:14 Редактор: Петя Кръстева
И Испания предоставя на Украйна танкове

Кабинетът на министрите на Германия потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2A6 от собствените си запаси и ще издаде разрешения за реекспорт в други страни. Пакетът включва и решаване на проблемите с логистиката, осигуряването на боеприпаси и поддръжката на системите. Това потвърди правителственият говорител Щефен Хебещрайт пред Die Zeit.

Испанските власти също решиха да се присъединят към европейския план за доставка на танкове "Леопард" на Украйна, съобщава националният ежедневник El País. Според изданието позицията на Мадрид се дължи на наличието на споразумение по този въпрос на европейско ниво. Отбелязва се, че в арсенала на испанската армия има 347 танка Leopard, 239 от които отговарят на модела Leopard 2E, произвеждан в кралството, други 108 - Leopard 2 A4, които са закупени от Германия през 1995 г.

В Мадрид сега обмислят възможен принос към инициативата, към която се очаква да се присъединят редица европейски държави и НАТО – някои чрез директна доставка на танкове, други чрез финансиране. Помощта на Испания може да се изрази и в обучение на украински танкови екипажи и механици.

Премиерът на Испания Педро Санчес коментира във вторник възможната доставка на танкове и подчерта, че кралството "ще остане единно и ще координира действията си с други съюзници - преди всичко с Европа".

На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че правителството на страната не разглежда възможността за прехвърляне на танкове Leopard на Украйна. Още на следващия ден министърът подчерта, че съответното решение е трябвало да бъде взето съвместно със съюзниците на страната, пише "Фокус".

Миналото лято испанската преса съобщи, че правителството на страната проучва възможността за прехвърляне на десет танка Leopard на Украйна. През август обаче испанските власти заявиха, че машините са в лошо състояние, така че не могат да бъдат изпратени на Киев. Вестник El Mundo съобщи, че танковете Leopard може да бъдат приведени в изправност до един месец.

Снимка: БГНЕС