Зеленски: Благодаря за танковете, но 5-10 не ни устройват, пратете ни още

Обсъжданията трябва да завършат с решения, призова украинският президент

25.01.2023 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Володимир Зеленски благодари за помощта от Германия, която официално реши да изпрати танкове за борба срещу руската инвазия. Разрешава се и износа на такива танкове за Украйна от трети страни.

Съединените щати пък обмислят да доставят своите бойни танкове "Ейбрамс" на Киев. Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде "поредната явна провокация" срещу Русия, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски  подчерта, че е необходимо да се направи повече.

"В последните дни много се говори за танкове, за модерни танкове, от които ние имаме нужда. Важно е да се види реалността - не става въпрос за 5, 10 или 15 танка. Необходими са ни много повече. Всеки ден ние правим всичко по силите ни, за да запълним дефицита и аз съм благодарен на всички, които помагат. И все пак - обсъжданията трябва да завършат с решения. Решения, които наистина да засилят отбраната ни срещу терористите. Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове", заяви Зеленски.

Междувременно Руското посолство в Германия заяви, че решението за изпращане на танкове в Украйна ще доведе до ново изостряне конфликта. От мисията коментираха още, че Берлин пренебрегва "историческата си отговорност към Русия", произтичаща от нацистките престъпления през Втората световна война.

Снимка: БГНЕС