Решено: Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна

Миналата седмица в авиобазата "Рамщайн" се проведе среща на контактната група на НАТО

24.01.2023 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Решено: Германия изпраща танкове

Германското правителство начело с Олаф Шолц се е съгласило да предаде на Украйна танкове "Леопард 2", съобщава Der Spiegel, позовавайки се на свои източници.

Според информацията на изданието, става дума за рота танкове от модификацията 2А6, които са на въоръжение в Бундесвера.

В понеделник полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак заяви, че Варшава е поискала от Берлин разрешение да предаде на въоръжените сили на Украйна танкове "Леопард" 2. Той също така призова Германия да се присъедини към коалицията от държави, предоставящи на Киев военна техника.

За доставка на немско оборудване страните трябва да получат разрешение от Федерална република Германия за премахване на ограниченията за износ. Освен Германия, "Леопард" имат Полша Финландия, Испания, Гърция и Дания.

Миналата седмица в авиобазата "Рамщайн" се проведе среща на контактната група на НАТО, на която беше обсъден въпросът за увеличаване на военната помощ за Украйна. Участниците не успяха да стигнат до консенсус относно доставката на танкове. Доскоро Германия се въздържаше да предава този тип техника на въоръжените сили на Украйна. В същото време Великобритания обяви доставката на танкове Challenger 2.

Снимка: БГНЕС