Шолц: Ще сме гарант, че конфликтът в Украйна няма да въвлече НАТО

Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна, заяви германският канцлер

25.01.2023 | 15:56 Редактор: Ирена Бакърджиева
Шолц: Ще сме гарант, че конфликтът в Украйна няма да въвлече НАТО

Германия винаги ще бъде начело в подкрепата за Украйна срещу руската инвазия, но също така ще гарантира, че конфликтът няма да ескалира и да въвлече НАТО, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна", заяви Шолц в свое изказване пред депутати, след като даде съгласие в Украйна да бъдат изпратени танкове "Леопард 2". Той добави, че в същото време Германия трябва да гарантира, че войната няма да "ескалира във война между Русия и НАТО". "Ние винаги ще имаме предвид този принцип", заяви Шолц.

Междувременно говорител на германското правителство каза, че Германия засега не е получила искания от партньорски страни за реекспорт на танкове "Леопард 2" в Украйна освен от Полша. Партньорските страни вероятно ще обявят плановете си през "идните часове и дни", добави говорителят, цитиран от БТА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволство от решението на Германия да предостави танкове на Украйна. "Силно приветствам решението на канцлера Олаф Шолц", написа Столтенберг в Twitter. Той отбелязва, че решението на Берлин е съгласувано със съюзниците от алианса.

"В този решаващ час от войната, предприета от Русия, това може да помогне на Украйна да се защити, да победи и да пребъде като независима страна", допълва генералният секретар.

Снимка: БГНЕС

2
0 rate up comment rate down comment 0
Решението
преди 1 седмица
Канцлерът сам ли взе решението? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 седмици
Гарант? Колкото гарантирахте, че шмърчо ще изпълни минските споразумения? Клета кукла на конци си ти шмолц.... Сигнализирай за неуместен коментар