Русия изгони естонския посланик от страната заради русофобия и враждебност

От дипломатическото ведомство посочват, че през последните години Естония целенасочено разрушава отношенията си с Кремъл

23.01.2023 | 19:53 Редактор: Петя Кръстева
Русия изгони естонския посланик от страната заради русофобия и враждебност

Русия гони посланика на Естония и понижава равнището на дипломатическите си отношения с балтийската страна. Това обявиха от руското министерство на външните работи. Посланик Маргус Лайдре трябва да напусне територията на Федерацията до 7 февруари. Тази сутрин той беше извикан в руското МВнР, за да му бъде заявен решителен протест във връзка с действията на естонските власти. 

От дипломатическото ведомство посочват, че през последните години Естония целенасочено разрушава отношенията си с Русия, както и че "тоталната русофобия и култивирането на враждебност по отношение на нашата страна са издигнати от Талин в ранг на държавна политика". Като ответна мярка руската страна реши да понижи равнището на дипломатическото представителство в двете страни до "шарже д’афер", съобщават от министерството, цитирано от БНР.

Днес Талин обяви, че ще предостави за нуждите на украинската армия всичките си 155-милиметрови гаубици. Преди това Естония изпрати в Украйна противотанкови ракетни комплекси “Джавелин”, гаубици, гранатомети и миномети. Междувременно министърът на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич обяви, че в знак на солидарност с Естония от утре страната му също понижава дипломатическите си отношения с Русия. 

През май миналата година Литва отзова посланика си от Москва и изгони руския посланик във Вилнюс. 

Снимка: БГНЕС