Путин: Евразийският икономически съюз може да се превърне в мощен полюс

Руският лидер с обръщение към ръководителите на страните членки на ЕАИС

23.01.2023 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Евразийският икономически съюз може да се превърне в мощен полюс

Евразийският икономически съюз има целия потенциал да се превърне в един от мощните, независими и самодостатъчни полюси на възникващия многополюсен свят, каза руският президент Владимир Путин в обръщение към ръководителите на страните членки на ЕАИС, публикувано на сайта на Кремъл.

Руският лидер отбеляза, че тясната интеграция в рамките на асоциацията "се е превърнала в достоен отговор на такива глобални проблеми, които се изостриха поради пандемията и прилагането на нелегитимни санкции от редица страни, като бедност, изменение на климата и недостиг ресурси, включително най-важните от тях - храна, вода, енергоносители".

"Очевидно съюзът има всички възможности да се превърне в един от мощните, независими, самодостатъчни полюси на възникващия многополюсен свят, да бъде притегателен център за всички независими държави, които споделят нашите ценности и търсят сътрудничество с ЕАЕС", заяви още Путин.

Президентът на Руската федерация също отбеляза значението на сътрудничеството на съюза с външните партньори и положителния ефект от споразуменията с трети страни за свободната търговия.

"Ние възнамеряваме да допринесем по всякакъв възможен начин за завършването на текущата работа по подобни споразумения с Египет, Иран и Индия, както и да активираме нови преговорни пътища, включително с Индонезия и Обединените арабски емирства", заяви Путин.

Според него "разширяването на географията на международните отношения и контакти" на ЕАЕС с държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка ще спомогне за увеличаване на износа на "съюзни" продукти и изграждане нови вериги за доставки.

"Нашето обединение може да играе ролята на един от ключовите центрове за формирането на Голямото евразийско партньорство. Развитието на ЕАИС през последните години и нейната тясна интеграция се превърнаха в достоен отговор на глобални проблеми като бедността, изменението на климата, недостига на ресурси, които се изостриха поради пандемията и прилагането на незаконни санкции от редица държави", убеден е руският лидер.

Путин заяви, че технологиите, цифровият напредък, агроиндустрията, енергетиката, намаляването на използването на чуждестранни валути и платежни системи в търговията, икономическата конкурентоспособност, транспортът и логистиката, заетостта и международното сътрудничество са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на интеграцията в ЕАИС и засилване на значението на блока.

"Повече от хилядолетие нашите народи живеят заедно и съвместно изследват географското си пространство. Общото разбиране на историческата съдба, осъзнаването на многовековната икономическа връзка, запазването и укрепването на културната и социалната общност на народите на страните от Съюза е ключът към успеха на всички наши дейности", добави той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
ad
преди 1 година
тея са скъсали с реалността. Сигнализирай за неуместен коментар