Шарл Мишел: Все повече се унищожава инфраструктурата на Украйна, ние ще платим цената

"ЕС да проучи използването на конфискувани руски активи за възстановяването на Киев", заяви той

23.01.2023 | 08:52 Редактор: Искра Ангелова
Шарл Мишел: Все повече се унищожава инфраструктурата на Украйна, ние ще платим цената

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните членки на ЕС да продължат преговорите за използване на конфискувани активи на руската централна банка на стойност 300 милиарда долара за възстановяването на Украйна, тъй като нараства мащабът на разрушенията в разкъсваната от война страна, съобщава "Файненшъл таймс".

Шарл Мишел каза, че иска да се проучи идеята за активно управление на замразените активи на Руската централна банка за генериране на печалби, които след това могат да бъдат предназначени за усилия за възстановяване на Украйна.

"Това е въпрос на справедливост и честност. Това трябва да се направи в съответствие със законовите принципи - това е много ясно", посочи Мишел в интервю за "Файненшъл таймс".

Мишел каза още, че очаква лидерите на ЕС да "дадат известен тласък" на дискусиите. Той добави, че въпреки правните пречки за конфискуване на активите, има "сериозен политически интерес да се постигне напредък по въпроса и да се постигне резултат".

ЕС и неговите съюзници замразиха стотици милиарди долари валутни резерви в задгранични сметки на Руската централна банка в началото на военната инвазия в Украйна, започнала в края на февруари миналата година. Впоследствие Москва заяви, че чрез тези санкции са били замразили около 300 милиарда долара от валутните резерви на централната банка.

Впоследствие длъжностни лица от целия ЕС и неговите институции, включително висшият европейски дипломат Жозеп Борел издигнаха идеята за изземване на тези активи за използване при възстановяването на разрушената инфраструктура на Украйна, напомня финансово издание.

Разходите за реконструкция и възстановяване на Украйна бяха оценени през миналия септември на малко под 350 милиарда евро от Киев, Брюксел и Световната банка. Необходимата сума вероятно продължава да нараства, тъй като ежеседмичните руски ракетни атаки и атаки с дронове повреждат критична гражданска инфраструктура като електроцентрали и жилища.

"Всеки ден все повече и повече от инфраструктурата на Украйна се унищожава. Ние ще бъдем първите, които ще възстановят Украйна и тази цена за възстановяване ѝ се увеличава и расте всеки ден", отбеляза пред "Файненшъл таймс" в кулоарите на Световния икономически форум в Давос през миналата седмица Виргиниус Синкявичюс, комисарят по околната среда на ЕС.

"Тези спекулации, че няма да можем да използваме, например, замразени руски активи, наистина ме плашат, защото смятам, че Русия трябва да носи пълна отговорност. Страната, която трябва да финансира възстановяването на Украйна, е Русия", добави тогава той, цитиран от БНР.

В края на миналата година Европейската комисия предложи идеята за прехвърляне на замразените активи на руската държава във фонд, където те могат да бъдат активно управлявани, за да генерират печалби, които да помогнат за възстановяването на Украйна.

Съгласно план, Брюксел предположи, че основните активи няма да бъдат изцяло конфискувани, като ще бъдат върнати на руската държава, ако бъде подписано мирно споразумение.

Призивът на Мишел идва въпреки дълбокия скептицизъм сред някои държави членки относно съвместимостта на конфискацията на активи с върховенството на закона и предупрежденията, че всяко действие ще трябва да бъде внимателно координирано между съюзниците.

Някои европейски представители твърдят, че това може да създаде рискован прецедент, разпалвайки рискове за финансовата стабилност, като повдига въпроси относно статута на безопасни активи на чуждестранните резерви. Също така може да се изисква ново законодателство в юрисдикциите, участващи в замразяването на активите - включително САЩ, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Разбира се, трябва да е законно. Това е единственият начин да получите одобрение от държавите членки, а също и от международната общност", посочи миналата седмица еврокомисар Синкявичюс.

"Не мисля, че трябва да стане само в рамките на ЕС, като трябва поне и останалите страни от Г-7 да се присъединят към нас в това предложение", добави той.

Разговорите за държавните активи вървят паралелно с опитите в ЕК да улеснят изземването на активите на руските олигарси, които са под санкции. Важно е да се гарантира, че избягването на санкции е престъпление в целия ЕС, което да улеснява конфискуването на основните активи, отбеляза финансово издание.

Снимка: БГНЕС