САЩ въоръжиха Украйна "до зъби", страната вече нанася сериозни поражения на Русия

Франция ще им достави леки бронирани машини за разузнаване

08.01.2023 | 09:50 Редактор: Петя Кръстева
САЩ въоръжиха Украйна

Американското правителство одобри нова военна помощ за Украйна на стойност над 3 милиарда долара. От тях 2,8 милиарда ще бъдат в оръжие за подобряване на отбранителните способности на страната срещу руския агресор. Това е най-мащабният пакет от военна помощ за Украйна, одобряван досега. Той включва доставки на танкове, бронетранспортьори и други бойна техника. 

По данни на американската страна Киев ще получи около 50 танка от типа "Брадли, които служат за защита на бойния състав. Те са оборудвани с противотанкови ракети. Пакетът съдържа още 100 бронетранспортьора за войската, миноустойчиви военни превозни средства и 138 джипа "Хъмви".

САЩ са смятани за най-важният съюзник на украинците в тяхната отбрана срещу руския агресор. С новия пакет сегашната администрация на президента Байдън е одобрила военни помощи за Киев за близо 25 милиарда щатски долара, от които над 24 милиарда от началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари 2022 година.

Американското правителство обяви доставката на танкове още в четвъртък след телефонен разговор на президента Джо Байдън с германския канцлер Олаф Шолц. Междувременно германското правителство потвърди, че ще достави на Украйна бойни бронирани машини от типа Marder и една батарея противоракетни установки Patriot. Правителственият говорител Щефен Хебещрайт съобщи, че още през първото тримесечие на тази година за Украйна ще заминат около 40 машини Marder.

Франция също обяви, че ще достави на Киев леки бронирани машини AMX-10 RC, които се използват главно за разузнаване, предаде DW.

Новите доставки разширяват спектъра от бойни системи, с които страните от НАТО подпомагат Украйна във войната на Русия срещу нея. Преди това САЩ доставиха на Киев и тежки оръжия като установките за залпов огън HIMARS, които вече нанасят тежки поражения на руската армия.

Снимка: БГНЕС