Безпрецедентна церемония: 60 хил. души изпратиха папа Бенедикт XVI в последния му път

Церемонията бе тържествена, но скромна, както е поискал самият той

05.01.2023 | 17:42 Редактор: Тодор Петров

Във Ватикана с двучасова литургия беше погребан папа Бенедикт XVI. Той беше изпратен в последния му път като действащ папа. На траурната церемония присъстваха около 60 000 души, сред които държавни глави и високопоставени политици. Тленните останки на папа Бенедикт XVI бяха положени в три ковчега.

Десетки хиляди вярващи и държавни представители присъстваха на погребалната церемония. Тя бе водена от папа Франциск. Церемонията бе тържествена, но скромна, както е поискал самият Бенедикт  XVI. 

На площад "Свети Петър" присъстваха редица държавни глави, премиери и министри. Тялото му първо бе положено в ковчег от кипарисово дърво, който символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. След това бе поставен в по-голям цинков ковчег - символ на продължителността и устойчивостта. И накрая в трети ковчег, направен от кестен или бряст, който е символ на достойнството на папския пост. 

Над 1000 журналисти от 30 страни отразяват погребението. 1000 полицаи следят за сигурността, като те са подпомогнати и от доброволци.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС