Десетки хиляди отдават последна почит на Бенедикт XVI, погребват го в 3 ковчега

Присъстват държавни глави от цял свят

05.01.2023 | 11:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

Във Ватикана започна траурната церемония по погребението на папа Бенедикт XVI. Той ще бъде изпратен в последния си път като действащ папа. На траурната церемония присъстват около 60 000 души, сред които и държавни глави от цял свят. 

Погребалната церемония се води от папа Франциск. Церемонията е тържествена, но скромна, както е поискал самият Бенедикт XVI.

На площад "Свети Петър" присъстват редица държавни глави, премиери и министри. Бенедикт ще бъде погребан в три ковчега. Тялото му първо е положено в ковчег от кипарисово дърво, който символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. След това ще бъде поставен в по-голям цинков ковчег - символ на продължителността и устойчивостта. И накрая в трети ковчег, направен от кестен или бряст, който е символ на достойнството на папския пост.

Бенедикт XVI ще бъде погребан в криптата на базиликата "Свети Петър" на мястото, на което беше погребан преди време папа Йоан Павел Втори. Това място остана свободно, когато тленните останки на Йоан Павел Втори бяха преместени в параклис в базиликата. 

Над 1000 журналисти от 30 страни ще отразяват погребението. 1000 полицаи ще следят за сигурността, като те ще бъдат подпомогнати и от доброволци.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС