Проблемът с недостига на лекарства във Франция се задълбочава

Сериозна липса има на амоксицилин - антибиотик за деца

30.12.2022 | 21:25 Редактор: Вяра Димова
Проблемът с недостига на лекарства във Франция се задълбочава

Недостигът на лекарства във Франция рискува да се задълбочи през зимата на фона на тройна епидемия от коронавирус, грип и бронхиолит.

В повечето аптеки пациентите намират трудно педиатрични форми на парацетамол и амоксицилин.

Сухил Черабен, фармацевт в парижкия регион Ивелин, заяви пред Анадолската агенция, че недостигът, започнал преди месеци, засяга много лекарства. Той каза, че педиатричните форми на Долипран стават все по-трудни за намиране поради проблеми с доставките.

"Не е налице пълен недостиг, но получаваме само малки количества", каза Черабен и обясни решенията, които аптеките са намерили, за да преодолеят недостига.

"В началото недостигът започна за амоксицилин сироп. Аптеките се опитаха да намерят решения, като го замениха с амоксицилин таблетки за възрастни, които могат да се дават на деца като се разрежат наполовина. В резултат на това не разполагаме нито с амоксицилин сироп, нито с амоксицилин на таблетки", каза той, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти (ANSM) потвърди наличието на проблем с доставките на антибиотици, предписвани предимно на деца.

На 14 декември Министерството на здравеопазването заяви на пресконференция, че недостигът на антибиотици и парацетамол за деца ще продължи няколко седмици, и призова страната да прояви търпение.

Снимка: БГНЕС