България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Връщат липсващи лекарства в аптеките, има спешен внос на инсулин

Някои медикаменти, които изчезнаха от аптеките, ще бъдат доставени в края на годината или началото на 2023 г., уточни Аркади Шарков

20.12.2022 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

Започнал е вносът на медикаменти, които изчезнаха от аптеките след настъпването на сезонните вируси и грип у нас. Очакват се 9100 опаковки вентолин и доставката на 15 150 опаковки пулмикорт днес. А още в петък са получени 25 000 опаковки инсулин деглудек. Това стана ясно от думите на съветника на здравния министър Асен Меджидиев - Аркади Шарков, в студиото на "България сутрин".

Той допълни за получено уведомление от двама производители на липсващи медикаменти, че има проблем с вноса и доставки са възможни в края на годината или началото на 2023 г.

"Немалка част от вносителите се самосезираха, очаква се извънреден внос на някои лекарствени продукти, за други - ускорен паралелен внос", поясни Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Съветникът на здравния министър обърна внимание на лекарите, когато изписват лекарствен продукт да е спрямо кратката характеристика и заместващият медикамент да отговаря на състава.

"Дефицитите не са само у нас. Ковид-19 нанесе много щети на веригите за доставки, немалка част от производствата се изнесоха от Китай в Индия. Има големи забавяния на логистичните доставки.  Имаме и ценова регулация, която прави така, че от една страна цените на лекарства у нас да са най-ниските в Европа - така са изгодни за паралелен износ. Има го и обратното - паралелен внос. Има и продукти, които напускат страната заради цена, която е под себестойността им", посочи Шарков.

Износът на медикаменти спира автоматично, когато наличието му падне под 65%. Специализираният съвет към министъра на здравеопазването оказва важна роля при разпределението на лекарства и предотвратяване на кризи с медикаменти. 

"В момента всеки е сложил картите на масата. Тези, които доставят лекарствените продукти, ясно е на кой къде му е проблемната зона. С него е възможно веднага след като се получи информация в Агенцията по лекарствата или МЗ за дефицитен продукт, свързваме се с търговеца и уточняваме какво се случва с този продукт. Важно е да има подобен тип комуникация, вместо командно задаване на директиви от министерството", коментира здравният експерт.

Шарков маркира атрактивното заплащане като мярка, която да стимулира медици да работят с пациенти в отдалечени населени места. 

"Пътуващите лекари са единственото решене към момента. Трудно може командно да се зададе, въпросът е да има добри финансови стимули, които зависят повече от НЗОК, а не толкова от МЗ", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.