37 млн. души се заразяват на ден с Ковид-19 в Китай, огнището е най-голямото в света

Бързото премахване на ограниченията доведе до безпрепятственото разпространение на вируса

23.12.2022 | 18:28 Редактор: Вяра Димова
37 млн. души се заразяват на ден с Ковид-19 в Китай, огнището е най-голямото в света

Близо 37 млн. души в Китай може да са били заразени с Ковид-19 за един ден тази седмица, според оценки на висшия здравен орган на правителството, което прави огнището в страната най-голямото в света.

Около 248 млн. души, или близо 18% от населението, вероятно са се заразили с вируса през първите 20 дни на декември, според протокол от вътрешно заседание на Националната здравна комисия на Китай, проведено в сряда, потвърдено от хора, участващи в дискусиите. Ако е точна, степента на заразяване би надхвърлила многократно предишния дневен рекорд от около 4 млн., поставен през януари 2022 г.

Бързото премахване на ограниченията на политиката на нулев Ковид от Пекин доведе до безпрепятственото разпространение на силно заразните варианти на омикрон сред население с ниски нива на естествен имунитет. 

Не е ясно как китайският здравен регулатор е стигнал до оценката си, тъй като страната затвори своята някога повсеместна мрежа от кабини за PCR тестове по-рано този месец.

Хората в Китай вече използват бързи антигенни тестове за откриване на инфекции и не са задължени да съобщават за положителни резултати.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com