Нови жертви на Ковид-19 в Китай. Прикрива ли Пекин реалната статистика?

За фатални случаи след заразяване с коронавирус не беше съобщавано от 3 декември

19.12.2022 | 10:31 Редактор: Тодор Петров
Нови жертви на Ковид-19 в Китай. Прикрива ли Пекин реалната статистика?

Китай съобщи за първи смъртни случаи в страната, свързани с Ковид-19, от седмици насам. Това става на фона на нарастващи съмнения дали официалната статистика обхваща пълния брой на заразените с коронавирус, след като правителството смекчи досегашните строги противоепидемични мерки, съобщава Ройтерс.

Двата смъртни случая в понеделник бяха първите, докладвани от Националната здравна комисия (NHC) от 3 декември насам, дни преди Пекин да обяви, че премахва ограниченията, които до голяма степен държаха коронавируса под контрол в продължение на три години.

Хаштаг за двата докладвани смъртни случая от Ковид-19 бързо се превърна в най-популярната тема в китайската социална платформа Weibo, която е подобна на Twitter, съобщи БНР. Официално в Китай има само 5237 смъртни случая, свързани с коронавируса по време на пандемията, включително последните два смъртни случая, което е много малка част от 1,4-милиардното население и много ниско според глобалните стандарти.

Някои се опасяват, че броят на смъртните случаи от коронавируса в Китай може да нарасне над 1,5 милиона през следващите месеци.

Снимка: Bloomberg.com