Прогноза: До април 1/3 от населението на Китай ще бъде заразено с коронавирус

Пикът се очаква през януари

17.12.2022 | 13:32 Редактор: Вяра Димова
Прогноза: До април 1/3 от населението на Китай ще бъде заразено с коронавирус

Китай внезапно отмени строгите ограничения заради Ковид-19, което  може да доведе до взрив на новите болни и повече от милион смъртни случая до 2023 г., гласи нова прогноза на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки, предаде Ройтерс.

Според прогнозите на групата случаите в Китай ще достигнат своя пик около 1 април, когато смъртните случаи ще достигнат 322 000. Около една трета от населението на Китай дотогава ще бъде заразена, заяви директорът на ИЗПО Кристофър Мъри.

Здравните власти на Китай не са съобщили официално за нито един смъртен случай от Ковид след отмяната на ограниченията, посочва Ройтерс.

Други експерти очакват, че около 60% от населението на Китай в крайна сметка ще бъде заразено, като пикът се очаква през януари, когато уязвимите групи от населението, като възрастните хора и хората с вече съществуващи заболявания, ще бъдат засегнати най-тежко, съобщи БТА.

Основните опасения произтичат от големия брой податливи на заразяване хора в Китай, използването на по-малко ефективни ваксини и ниския брой на ваксинираните сред хората на 80 и повече години, които са изложени на най-голям риск от тежки заболявания.

Снимка: Bloomberg.com