Премахването на строгите Ковид мерки може да убие 1 милион китайци

Решението рискува да предизвика безпрецедентна "зимна вълна" от заразени

08.12.2022 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Премахването на строгите Ковид мерки може да убие 1 милион китайци

Около един милион китайци може да починат от Ковид-19 през предстоящите зимни месеци, ако президентът Си Дзинпин продължи да се стреми към премахване на строгия контрол върху пандемията, показва нов модел, цитиран от Financial Times.

Вследствие на протестите срещу политиката на Си за нулево разпространение на Ковид, китайските власти започнаха да премахват системата за контрол на пандемията, състояща се от затваряне, масови тестове, държавна карантина и електронно проследяване на контактите.

Премахването на ограниченията рискува да предизвика безпрецедентна "зимна вълна" от заразени с коронавирус, която бързо ще претовари здравната система на Китай.

Зимната вълна ще се засили поради вероятността по време на празника по случай Лунната нова година, който е най-голямото движение на хора в света, да зарази десетки хиляди души.

Прогнозите подчертават неуспеха на Пекин да ваксинира изцяло десетките милиони възрастни китайци и да се справи с недостига на легла в интензивните отделения в страната.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com