Голям проблем пред Русия, ако САЩ дадат на Украйна модерните системи Patriot

Една зенитно-ракетна система покрива площ от 68 км, а радарът ѝ може да засече 50 цели наведнъж

21.12.2022 | 14:37 Редактор: Тодор Петров
Голям проблем пред Русия, ако САЩ дадат на Украйна модерните системи Patriot

САЩ планират да изпратят на Украйна системата за противоракетна отбрана Patriot. Служител на Белия дом обясни пред медиите, че зенитно-ракетната система ще бъде изключително важна за защитата на критичната инфраструктура на Украйна срещу варварските атаки на Русия.

Системата MIM-104 Patriot се произвежда от компанията "Рейтион". Първоначално тя е разработена за прехващане на изтребители. През 80-те години на миналия век е модифицирана, за да противодейства на новата заплаха от тактически балистични ракети.

Системите Patriot вървят с мобилни батареи, които включват команден център, радарна станция за идентифициране на заплахи и пускови установки. Според американския Център за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ) една ракета прехващач за системата  Patriot струва приблизително 4 млн. долара, а пусковите установки струват около 10 млн. долара всяка.

Според производителите системата е ефективна срещу тактически балистични ракети, крилати ракети, самолети, включително дронове. Но руските сили използват и други технологии – например мини дронове, които по-трудно биват засичани от Patriot.

Една зенитно-ракетна система покрива площ от около 68 километра, а радарът ѝ може да засече 50 цели наведнъж и да порази пет от тях едновременно, става ясно от информация на германската армия, предаде DW. Всяка система се нужда от около 90 души, за да оперира правилно, изчислява ЦСМИ. Според анонимен източник от Белия дом украинците ще бъдат обучени в трета държава как да използват Patriot.

Най-голямото предимство на Patriot е възможността да противодействат на високолетящи тактически балистични ракети. Русия не е използвала много балистични ракети във войната си срещу Украйна досега, но това може да се промени, ако придобие такива от Иран.

Русия вече предупреди САЩ да не доставят на Украйна системата за противовъздушна отбрана Patriot. Подобно на други тежки оръжия, те ще се превърнат в легитимни приоритетни цели за руските сили, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Снимка: БГНЕС


5
6 rate up comment rate down comment 12
анонимен
преди 1 година
А войната в Украйна трябва да приключи и Украйна да се раздели по фронта Китай помага на Русия няма смисъл от безкрайна война Светът трябва да се обърне към космоса Сигнализирай за неуместен коментар
4
14 rate up comment rate down comment 11
Алекс
преди 1 година
Никакъв проблем не са.Това са противоракетни системи .Няма как да покрият цяла Украйна.А като им изстрелят няколко ракети от различни страни ,няма как поне една да ги удари. Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 3
Стоян
преди 1 година
Стига сте писали глупости Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 13
Памела Тодорова
преди 1 година
Няколко евтини дрона от братски Иран и с Патриотите е до тук.Слава на Аллах! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 2
лъчо
преди 1 година
Който вади нож други му от нож умира Сигнализирай за неуместен коментар