Русия открито заплаши САЩ: Системите "Patriot" ще станат мишена на наши ракети

"Русия се опитва да превърне войната в Украйна в дълготрайна военна конфронтация", смята Олексий Громов

15.12.2022 | 14:23 Редактор: Петя Кръстева
Русия открито заплаши САЩ: Системите

Русия заяви, че намеренията на САЩ да доставят системи за противоракетна отбрана "Patriot "в Украйна "са провокация" и допълнително разширяване на военната намеса на Щатите в конфликта между двете страни, предаде Ройтерс.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва препоръчва на Вашингтон "да си направи правилните заключения" от предупрежденията на Русия - , доставяното от САЩ военно оборудване би могло да стане легитимна мишена за руски ракетни удари.

По думите на Захарова Русия е получила извинение от Ватикана за коментарите на папа Франциск миналия месец, че руските войници от някои етнически малцинствени групи са "най-жестоките" бойци в украинския конфликт. Според нея въпросът вече е затворен и се надява на конструктивен диалог между Москва и Ватикана.

"Русия се опитва да превърне войната в Украйна в дълготрайна военна конфронтация и обучава нови дивизии на територията на съседния Беларус", твърди висш украински военен. Въпреки това, бригаден генерал Олексий Громов смята, че вероятността от територията на Беларус да започне военна операция остава малка. Той добави, че няма вероятност да има прекратяване на огъня за новогодишните празници.

"Ще има пълно прекратяване на огъня единствено когато на нашата земя не остане нито един окупатор", заяви Громов на пресконференция, цитиран от БТА.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк подчерта, че потенциалните предстоящи удари по украинската инфраструктура биха могли да доведат до сериозно влошаване на хуманитарната ситуация и да предизвикат допълнително разселване на хора. 

Снимка: БГНЕС