САЩ може да предоставят системи Patriot за противовъздушна отбрана на Украйна

Ще има ли кой да работи с тях?

14.12.2022 | 10:21 Редактор: Елеонора Танева
САЩ може да предоставят системи Patriot за противовъздушна отбрана на Украйна

САЩ са готови да предоставят ракетни системи Patriot за Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях решението е взето и чака финалното одобрение на министъра на отбраната Лойд Остин, а след това и подписа на президента Джо Байдън.

Агенцията посочва, че украинският президент Володимир Зеленски многократно е искал да получи системите за противовъздушна отбрана, за да бъдат защитени стратегически обекти на гражданската и военната инфраструктура. 

Възможно е Вашингтон да ги достави от своите "резерви" в Европа, вместо да се чака ново производство. Системите изискват и голям брой обслужващ персонал, чието обучение изисква месеци. В момента украински военни се обучават за работа с различни системи и въоръжения на територията на Европа, включително и в Германия.

Не е ясно и какви количества са готови да предоставят САЩ на Украйна - ако са няколко, те няма да променят съществено ситуацията, коментира живеещият в Москва анализатор Евгений Бужински, който е пенсиониран генерал от руската армия. "Дузина ракетни комплекса могат да защитят няколко обекта, а има хиляди", допълва той пред Bloomberg. 

Четете повече по темата в investor.bg.