Зеленски смени фронта с Белия дом, Путин призна, че инвазията не върви по план

От февруари насам са потвърдени над 700 руски ракетни удари по украински болници

21.12.2022 | 13:54 Редактор: Петя Кръстева

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Вашингтон, за да се срещне с държавния глава на САЩ Джо Байдън в сряда, потвърдиха от Белия дом. Предварителната програма включва обръщение към съвместната сесия на Конгреса.

Това е първото пътуване на Зеленски извън страната от началото на руската инвазия през февруари тази година. Украинският президент пише, че с Байдън ще обсъдят допълнително сътрудничество. 

Зеленски най-вероятно има предвид американската система за противовъздушна отбрана Patriot. Киев отдавна моли Запада за по-мощни системи за противовъздушна отбрана на фона на руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. Посещението на Зеленски във Вашингтон идва непосредствено след като той посети град Бахмут в Донецка област - "най-горещата точка" на фронта в Украйна през последната седмица. 

"Благодарни сме на онези, които вече не са сред нас. Нека почетем паметта на всички паднали герои с минута мълчание", призова той по време на посещението си. В Бахмут Зеленски награди украинските войници на фронтовата линия, а те от своя страна му подариха украинско знаме с техните имена и го помолиха да го предаде на президента Байдън. 

Междувременно руският президент също беше зает, но далеч от фронтовата линия. В Москва Владимир Путин раздаде медали на военнослужещи, взели участие в руската инвазия. Путин прие и управителите на четирите незаконно анексирани украински области, но пред тях той призна, че нещата не вървят по план. 

"Бих искал специално да обърна внимание на органите на реда, които започнаха работа в новите руски региони - ще ви е трудно. Ситуацията в Донецк и Луганск, в Херсон и Запорожие е изключително тежка", подчерта той. 

Войната продължава вече 300 дни. По изчисления на ООН от февруари насам са потвърдени над 700 руски ракетни удари по украински болници.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС