Сърби пробиха кордона на Ярине и опитаха да преминат на косовска територия

На блокадата са присъствали и членове на "Нощни вълци"

19.12.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Отново напрежение между Сърбия и Косово. Протестиращи сърби пробиха кордона на граничния пункт Ярине между двете страни и се опитаха да преминат на косовска територия, където да подкрепят местни сърби, издигнали барикади.

След поредните сблъсъци снощи пък сръбски магазини и барове осъмнаха с изпочупени прозорци.

"Те са били разбити снощи при коварна атака от екстремисти и то пред очите на международно присъствие, което потвърди както намеренията, така и истинската същност на режима на Прищина по най-ясен начин", заяви директорът на сръбската правителствена Служба за Косово - Петър Петкович

От другата страна на границата патрулираха силите на НАТО Кейфор. Призивът за протеста е бил отправен от крайнодесни сръбски организации като "Национален патрул". Твърди се, организацията е свързана с действия срещу имигранти, с прославяне на сръбски военнопрестъпници и с подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Както и че има връзки руската частна армия "Вагнер".

На блокадата са присъствали и членове на руския националистически клуб "Нощни вълци".

Кризата в отношенията между двете страни започна с решението на правителството в Прищина да смени регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. След външна намеса Косово се отказа от това, а сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС