Престрелки и блокади: Ескалира напрежението между Косово и Сърбия

Брюксел призова напрежението в района да бъде потушено

11.12.2022 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Барикади и нови сблъсъци между етнически сърби и албанци, след като сръбският президент заговори за разполагането на военни в Косово. Стигнало се е и до престрелка между служителите на реда и група косовски сърби. Президентът Александър Вучич свиква тази вечер Съвета за национална сигурност, а след края му ще направи официално обръщение.

До блокадите в Косово се стигна след ареста на бивш сръбски полицай, а според Вучич сърбите са били принудени да изградят барикадите, за да защитават родните си места. 

"Нашият народ е на барикадите, мръзнат на студа, защото нямат други опции. Защото повече не могат да търпят тези безобразия. Всеки ден слушам как Сърбия ще нападне някого. А всъщност това е само претекст да създават кризи, да нападат сърби, да ги арестуват, да ги малтретират", заяви Вучич.

Властите в Прищина отговориха, че барикадите ще бъдат премахнати и съобщиха за стрелба срещу полицията в близост до езеро на границата със Сърбия. Съобщава се и за престрелки между демонстранти и полицаи, но засега няма данни за пострадали. А срещу косовски журналист, отразяващ блокадите, беше хвърлена граната по време на живо включване. 

Вучич обяви, че ще отправи безпрецедентно искане към НАТО за разполагане на сръбски миротворци и полицаи в Косово.

"Сърбия ще поиска от мироопазващите сили на НАТО да ѝ позволят да разположи военни и полицаи в Косово в съответствие с разпоредбите на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната там през 1999 г. Но подчертавам – не си правим илюзии, че ще получим такова позволение", посочи той.

Брюксел също призова напрежението в района да бъде потушено.

"Европейският съюз няма да толерира престъпните атаки срещу Косово. Барикадите на косовски сърби трябва да бъдат премахнати незабавно. Трябва да бъде възстановено спокойствието. Европейският съюз ще продължи да координира действията си с властите на Косово и НАТО", настоя върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

До ескалация на напрежението се стигна, след като президентът на Косово отложи местните избори в населената предимно със сърби северна част на страната от следващата седмица за 2023 година. През ноември над 600 представители на местната администрация и полиция подадоха оставки в знак на протест срещу принудителната замяна на сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали в косовските институции. 

И Сърбия, и Косово са заявили желание за присъединяване в Европейския съюз, който от своя страна е поставил изискване двете страни да разрешат споровете си и да нормализират отношенията си, преди да могат да кандидатстват за членство.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС