ЕС опитва да помири Сърбия и Косово, Белград: Не се готвим за война

"Нуждаем се от деескалация на ситуацията", заяви Жозеп Борел

21.11.2022 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Европейският съюз събра лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел в опит да разреши спора им за смяната на регистрационните номера на автомобилите в Косово.

Върховният представител на Европейския съюз за външна политика Жозеп Борел се срещна поотделно със сръбския президент Вучич и косовския премиер Курти преди да събере двамата в една стая. Извънредната среща е опит на Борел и за възобновяване на диалога между Белград и Прищина, след като смяната на автомобилните номера в Косово доведе до напрежение сред косовските сърби и изтеглянето им от косовските институции.

"Нуждаем се от деескалация на ситуацията, да спрем постоянното управление на кризи и да започнем да напредваме в нормализирането на отношенията", заяви Борел.

Миналата седмица Европейският съюз предупреди Сърбия и Косово, че трябва да разрешат спора си по дипломатичен път. В противен случай рискуват да се върнат към кървавото си минало. В телевизионно интервю сръбският военен министър подчерта, че Белград иска диалог, но е готов и за война.

"Не се готвим за война, но не можем да сме напълно неподготвени за всичко, което става", отбеляза министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич.

Дългогодишното напрежение между Сърбия и нейната бивша провинция ескалира през последните седмици след решението на косовското правителство да забрани издаването на сръбски регистрационни табели. На 5 ноември 10 сръбски депутати, 10 прокурори и близо 600 полицейски служители в Косовска Митровица подадоха оставки в знак на протест. На следващия ден стотици етнически сърби се събраха на митинг в Митровица.

Съгласно промяната в правилата около 6300 етнически сърби трябва да сменят регистрационните си номера на колите с косовски, От вторник ще бъдат глобявани при неспазване на изискването. Прищина дори предупреди, че ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.