Борел: Сърбите незабавно да се върнат на работа в Прищина, тя да "хармонизира действията си" 

"Тези задължения, които бяха поети като част от диалога, все още са валидни и обвързващи", подчерта ръководителят

11.11.2022 | 22:20 Редактор: Ваня Кузманова
Борел: Сърбите незабавно да се върнат на работа в Прищина, тя да

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова сърбите в Косово незабавно да се върнат на работа в институциите на Прищина, а Прищина да "хармонизира действията си" по отношение на регистрационните номера с предварително постигнати споразумения в рамките на диалога и да започне преговори с Общността на сръбските общини без по-нататъшно забавяне.

Тези задължения, които бяха поети като част от диалога, все още са валидни и обвързващи, подчерта Борел след отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на временните институции в Прищина Албин Курти в кулоарите на Парижкия форум за мир и беше публикуван на уебсайта на Европейската служба за външна политика.

Той заяви, че целта на отделните срещи, които е имал с Вучич и Курти, е била да се решат ключовите предизвикателства в отношенията между Белград и Прищина и посочи, че разговорите са били фокусирани върху това да помогнат на страните спешно да намерят необходимите решения на настоящите кризи и поддържат мира и стабилността в региона. 

Борел, който присъства на срещите с Вучич и Курти заедно със специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак, повтори, че и двете страни трябва да се ангажират конструктивно, да покажат готовност за компромис и да спазват задълженията, поети в рамките на диалог, пише БГНЕС. 

"Сегашната геополитическа обстановка прави още по-наложително преодоляването на наследството от миналото и започването на значими преговори за това, което е наистина важно за Косово, Сърбия, техните народи и целия регион – и това е нормализирането на отношенията между двете страни. страни като ключов фактор за напредъка им по европейския път", каза Борел. В същото време той подчерта, че е важно да се въздържат от всякакви едностранни действия и подстрекателска реторика.

"С война в Украйна Европа не може да има нов конфликт на своя територия. Отговорност на страните е да го избегнат в полза на своите хора, които ще загубят най-много, ако сегашното ескалиращо поведение не бъде обърнато", каза Борел . Той предупреди, че "невъзможността да се изпълнят задълженията и да се постигне бърза деескалация ще има вредни последици преди всичко за народите на Косово и Сърбия, за европейското бъдеще на двете страни и доверието в тях в очите на европейските и международните партньори"

Снимка: БГНЕС