Борел алармира за нарастващо напрежение между Сърбия и Косово

ЕС призовава и двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия

06.11.2022 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
Борел алармира за нарастващо напрежение между Сърбия и Косово

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че събитията в Косово и нарастващото напрежение със Сърбия застрашават години упорита работа за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

По думите му оттеглянето на всички косовски сърби от местните институции на властта не е решение на настоящите различия и може да доведе до ескалация на ситуацията. 

"ЕС призовава и двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия, които може да доведат до увеличаване на напрежението. Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции на властта не е решение на настоящите различия и потенциално може да доведе до ескалация на ситуацията на място", подчерта Борел, цитиран от "Фокус".

ЕС призовава косовските сърби да се върнат в местното управление и "да продължат да изпълняват задълженията си", настоява Борел. Той също така призовава косовските власти да "изпълнят собствените си задължения и незабавно да удължат сроковете за пререгистрация на превозни средства в Косово" със сръбски регистрационни номера.

Снимка: Bloomberg.com