Вучич проговори по горещата тема за Косово и санкциите срещу Русия

Сръбският президент разговаря с френския президент Еманюел Макрон 

11.11.2022 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Вучич проговори по горещата тема за Косово и санкциите срещу Русия

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли след вчерашната среща с френския президент Еманюел Макрон идеята за обсъждане на Съюза на сръбските общини в Косово като част от френско-германския план. Вучич очаква Макрон да посети Сърбия в началото на следващата година.

Сръбският президент каза след срещата в Париж, че е имал много добър и съдържателен разговор по много важни теми с френския президент и че е доволен, че е дошъл в Париж и е имал възможност да разговаря с Макрон дълго време.

"Говорихме за ситуацията в Косово и Метохия, говорихме за нашите двустранни отношения. В началото на следващата година се надявам и очаквам посещение на френския президент у нас", каза Вучич.

Той добави, че е донесъл всички документи, които казват и потвърждават позициите на Република Сърбия и ги е предал и е говорил за сериозността на подхода на Сърбия и за разочарованието на сръбския народ. Той каза, че "една сръбска дума струва много повече от нечии подписи".

"Говорихме и за европейската перспектива на Сърбия, но също така говорихме за всички въпроси и за нашето сътрудничество, нашите търговски камари, MEDEF, напредъка на нашето летище", каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

"Това трябваше да е в първото споразумение. Ние сме малки и слаби, не съм особено умен, но не съм и идиот. Няма нищо общо с това", отговори Вучич на журналистически въпрос относно спекулациите на медиите, че има план от три точки за решаване на настоящата ситуация в Косово, чиято същност е Сърбия да се съгласи да обсъди искането за Общините в рамките на френско-германския план.

Вучич отговори и дали сега е моментът за налагане на санкции на Русия. "Тези заключения са политиките, които водим, тези заключения са моят живот, животът на свободна Сърбия", каза Вучич.

Снимка: Bloomberg.com