Русия увери, че няма да използва ядрено оръжие срещу Украйна

"Дейностите ни в биологичната област са изцяло за мирни цели", подчерта Константин Воронцов

16.12.2022 | 23:10 Редактор: Петя Кръстева
Русия увери, че няма да използва ядрено оръжие срещу Украйна

"Русия няма да използва биологични оръжия във войната в Украйна", увери високопоставен руски дипломат на пресконференция в Женева, цитиран от Франс прес.

Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, отхвърли опасенията, че Русия може да използва подобни оръжия.

"Това изобщо не е тема за разговор", каза той пред група журналисти. По думите му Русия е "напълно и изцяло ангажирана със своите задължения", свързани с международни договори, които забраняват използването им.

"Ние нямаме програми във военната област, свързани с биологични оръжия", категоричен бе дипломатът и добави: "Всички наши дейности в биологичната област са изцяло за мирни цели и не повече от това", информира БТА.

Воронцов говори в кулоарите на срещата за преглед на Конвенцията за биологичните оръжия (КБО), която се провежда на всеки 5 години. Тя забранява разработването, производството и складирането на цялата тази категория оръжия за масово унищожение.

Отсъствието на механизъм за проверка обаче е нейната голяма слабост и спорен въпрос от две десетилетия.

Снимка: БГНЕС