Зеленски: Русия има ракети за още няколко мащабни удара

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 60 руски ракети

16.12.2022 | 22:00 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Русия има ракети за още няколко мащабни удара

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия все още има достатъчно ракети за няколко по-мащабни удара като този, който нанесе по-рано през деня срещу системата за производство на електричество на Украйна. Той обаче настоя, че Украйна има "достатъчно решителност" да отговори на подобни атаки.

"На каквото и да разчитат поклонниците на ракетите от Москва, това все още няма да промени баланса на силите в тази война", подчерта той в Telegram.

Зеленски също така потвърди, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 60 руски ракети по-рано през деня, но отбеляза, че някои ракети са успели да ударят цивилни цели, повечето от които са енергийни и топлоснабдителни съоръжения.

Междувременно украинският премиер Денис Шмихал обяви, че в цялата страна се прилагат аварийни прекъсвания на тока след новия масиран обстрел от руски ракети, нанесъл щети на подстанции с високо напрежение и генератори на електричество, предаде БНР.

"Отново има сериозен дефицит в електроенергийната система", заяви Шмихал, като подчерта, че "аварийните прекъсвания се прилагат почти в цялата страна".

Kметът на Харков Игор Терехов  пък посочи, че вторият по големина град в Украйна "е останал без ток, отопление и вода" след ударите на Москва по критични инфраструктурни обекти.

Извънредно положение в цялата страна е обявено от енергийния оператор Ukrenergo като днешните "масирани ракетни атаки" доведоха до загуба на над 50% от общия енергиен капацитет.

Снимка: БГНЕС