Медведев: Може ли доставката на оръжия за Украйна да се счита за влизане във войната срещу Русия?

"Сега основният въпрос е правилната оценка на действията на НАТО", заяви заместник-председателят на СС

16.12.2022 | 16:12 Редактор: Искра Ангелова
Медведев: Може ли доставката на оръжия за Украйна да се счита за влизане във войната срещу Русия?

Лидерите на страните от НАТО единодушно уверяват, че Алиансът не е във война с Русия, но всички добре знаят, че всъщност ситуацията е различна. И сега основният въпрос е правилната оценка на действията на НАТО, написа в петък в канала си в Telegram заместник-председателят на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Дмитрий Медведев.

"Днес има основен въпрос - може ли хибридна война, де факто обявена от НАТО на нашата страна, да се счита за влизане на Алианса във войната срещу Русия? Може ли доставката на огромно количество оръжия за Украйна да се счита за влизане на Алианса във войната срещу Русия?", пише още Медведев.

Както посочи Медведев, "лидерите на страните от НАТО пеят в един глас, че техните страни и целият блок не са във война с Русия“: "Но всеки добре знае, че всичко е различно...".

"Имайки предвид това, възниква въпросът дали някои обекти на Северноатлантическия блок са легитимни военни цели", добави зам.-председателят на Съвета за сигурност.

"Въпреки това има нещо общо, което се крие в обичаите на войната и международните конвенции. Това са правилата за поведение по време на война (jus in bello), които произхождат от свещени източници", каза Медведев.

Така че, според него, днес "в рамките на посочените правила на войната" легитимни военни цели са например всички вражески войски (легални и нелегални бойци), които не са официално изтеглени от неговите въоръжени сили: "Освен това, продължи заместник-председателят на Съвета за сигурност, те включват всяка военна и спомагателна техника на противника, всякакви обекти, свързани с военната инфраструктура, както и гражданската инфраструктура, която допринася за постигането на военни цели."

Снимка: БГНЕС