Медицинските сестри във Великобритания зарязаха пациенти и стачкуваха за по-високи заплати

В парламента обвиниха Риши Сунак, че си играе със здравето на хората

15.12.2022 | 19:16 Редактор: Ирена Бакърджиева

Безпрецедентна стачка на медицинските сестри във Великобритания. До недоволството се стигна, след като правителството обяви, че няма как да удовлетвори искането за 19-процентно увеличение на заплатите в сектора в цялата страна. Засегнати са болници в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Линдзи Томпсън стачкува не за първи път. И преди три години медицинските сестри от Северна Ирландия изразиха недоволството си и поискаха по-високи заплати. Но за пръв път към нея се присъединяват колегите ѝ от Англия и Уелс. А причината е същата – ниското заплащане.

"Не познавам нито една медицинска сестра, която да иска да стачкува. Ние искаме да сме с пациентите си", каза Линдзи Томпсън.

Заради стачката Дейвид остава без пейсмейкър. Операцията се отлага за неопределено време.

"Симпатизирам на медицинските сестри, но все пак професията им е да спасяват човешки животи. Не смятам, че е правилно да стачкуват", сподели Дейвид.

Синдикатът на медицинските сестри иска увеличение на заплатите с 5 на сто над инфлацията, което към декември възлиза на 19%.

"Те спасяват животи и мисля, че заслужават това, за което се борят", смята жителка на Великобритания.

В британския парламент премиерът защити позицията си по отношение на заплащането, а опозицията не се съгласи с него.

"Струва си да се отбележи какво точно сме направили за нашите медицински сестри. Миналата година, когато имаше замразяване на заплатите на всички в публичния сектор, медицинските сестри получиха трипроцентно увеличение на възнагражденията", коментира министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

"Стачката на медицинските сестри е позор за това правителство. Вместо да покаже лидерство, министър-председателят си играе със здравето на хората", посочи лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър.

Ако не бъде постигнато споразумение, медицинските сестри ще излязат отново на протест на 20 декември, последвани от фелдшерите, физиотерапевтите, акушерките и евентуално от младшите лекари през следващата година.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС