Какво прави в Саудитска Арабия китайският лидер Си Дзинпин?

Той ще участва в изключително важни срещи в Рияд

08.12.2022 | 12:37 Редактор: Тодор Петров
Какво прави в Саудитска Арабия китайският лидер Си Дзинпин?

Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Рияд. По покана на краля на Саудитска Арабия Салман той ще участва в първата среща на върха между Китай и арабските държави, в срещата на върха на Съвета за сътрудничество между Китай и страните от Персийския залив.

В своята писмена реч Си Дзинпин отправи искрени поздрави и най-добри пожелания към саудитското правителство и народ от името на китайското правителство и народ, съобщи радио "Китай". 

Си Дзинпин подчерта, че от установяването на дипломатически отношения между Китай и Саудитска Арабия преди 32 години стратегическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато расте, а практическото сътрудничество в различни области е постигнало ползотворни резултати. 

По време на посещението си той ще обмени задълбочени мнения с краля Салман и престолонаследника принц Мохамед относно двустранните отношения и международни и регионални въпроси от общ интерес. Тримата заедно ще планират посоката за развитие на двустранните отношения. 

"Очаквам с нетърпение участието ми в първата среща на върха между Китай и арабските държави и срещата на върха на Съвета за сътрудничество между Китай и страните от Персийския залив, както и съвместната работа с арабските лидери и страните от Съвета, за да издигнем отношенията на ново по-високо ниво", добавя още китайският лидер.

Снимка: БГНЕС