НАТО: Русия опитва да замрази войната, събира сили за догодина

"Условия за мирно разрешаване на конфликта "сега не са налице", категоричен бе Йенс Столтенберг

07.12.2022 | 14:59 Редактор: Петя Кръстева
НАТО: Русия опитва да замрази войната, събира сили за догодина

Русия се опитва да забави бойните действия в Украйна през зимата, за да набере сили за подновяване на нападението през следващата година, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинските сили водят контраофанзива, при която постигнаха значителни успехи на изток и на юг, включително превземането на град Херсон.

"Това, което виждаме сега, е, че Русия всъщност се опитва да "замрази" войната, поне за кратък период от време, за да може да се прегрупира, да се поправи, да се възстанови и след това да се опита да започне по-голяма офанзива следващата пролет", заяви Столтенберг на публично събитие, организирано от "Financial Times".

Столтенберг добави, че членовете на НАТО са решени да продължават с "безпрецедентните" доставки на оръжия и подкрепа за Украйна.

"Също толкова важно, колкото и добавянето на нови системи, е да се гарантира, че системите или оръжията, които вече сме доставили, са действително оперативни или работят по ефективен начин", констатира още Столтенберг.

Някои от най-ожесточените боеве в момента са съсредоточени около източния град Бахмут, който руските сили се опитват да превземат от месеци. Съединените щати заявяват, че очакват боевете да продължат с "намалено темпо" през следващите месеци, тъй като и двете страни се стремят да възстановят силите си.

Столтенберг заяви, че не разполага с "повече информация" за предполагаемите украински безпилотни удари по въздушни бази на територията на Русия, след като Вашингтон настоя, че "нито е насърчавал, нито е давал възможност" за подобни атаки от страна на Киев. Ръководителят на НАТО обаче настоя, че основният въпрос остава, че Украйна се бори, за да се защити, докато Москва бомбардира гражданската инфраструктура в опит да лиши хората от електричество и отопление през зимата.

"Украйна има право да се защитава от този вид атаки", каза той, цитиран от БГНЕС.

Столтенберг посочи, че условия за мирно разрешаване на конфликта "сега не са налице, защото Русия не е показала никакви признаци за участие в преговори, които зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Снимка: БГНЕС