Зеленски: Украйна ще си върне всички окупирани от Русия земи, включително Крим

Кметът на Донецк, заяви, че украинският обстрел е убил шестима души там във вторник

07.12.2022 | 07:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Зеленски: Украйна ще си върне всички окупирани от Русия земи, включително Крим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети войските в източната част на Донецка област, която Русия обявява за своя след фалшив руски референдум. Районът - особено около град Бахмут - в момента е основният фокус на сраженията, след като украинските сили превзеха Херсон в южната част на страната миналия месец.

Президентът Зеленски я нарече "най-трудният район, който защитава не само изтока, но и цялата ни държава". Русия и нейните пълномощници контролират части от Донецк от 2014 г. насам. Но говорейки в Деня на въоръжените сили, г-н Зеленски заяви, че вярва, че Украйна ще си върне всички окупирани от Русия земи, включително Крим.

От много седмици около град Бахмут се водят интензивни боеве, докато Русия се опитва да завземе още територии след поредица от поражения на бойното поле в други части на Украйна. Британското разузнаване смята, че усилията на Русия там се ръководят от частната военна групировка "Вагнер груп".

Смята се, че и двете страни са понесли тежки загуби в района. Битката за Бахмут е сравнявана с боевете по време на Първата световна война заради окопите, овъглените дървета и калта, които са се превърнали в характерна черта на пейзажа.

Президентът Зеленски похвали войниците за тяхната смелост и издръжливост във видео, заснето в град Славянск, на около 45 км северозападно от Бахмут. Славянск беше един от първите градове, окупирани от проруските сили през 2014 г., но по-късно беше отвоюван от Украйна. Кметът на близкия град Донецк, който е под руски контрол, заяви, че украинският обстрел е убил шестима души там във вторник, информира БГНЕС.

Посещението на президента се състоя ден след експлозиите на две летища дълбоко в територията на Русия, за които Москва обвини украинските безпилотни самолети. Снимки, разпространени в интернет, показват силно повреден руски самолет на едно от съоръженията. За друга експлозия днес в близост до летище в Курска област, която граничи с Украйна, също беше обвинен Киев.

По-късно руският президент Владимир Путин се срещна с висши служители, за да обсъдят "вътрешната сигурност", но други подробности не бяха дадени.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
КРИМ? НЕ, НО...
преди 1 година
ДА СИ ВЪРНЕТЕ КРИМ? НЕ Е ВЪЗМОЖНО. НО ДРУГИТЕ ТЕРИТОРИИ- ДА! ОСВЕН ТОВА ЩЕ ИМА И РЕПАРАЦИИ. ТОВА ВИ Е ДОСТАТЪЧНО. Сигнализирай за неуместен коментар