Стотици на протест в Китай срещу прилаганите Ковид мерки в страната

Крайната стратегия за "нулев Ковид" предизвика рядко виждано в Китай недоволство срещу управляващите

27.11.2022 | 20:30 Редактор: Вяра Димова
Стотици на протест в Китай срещу прилаганите Ковид мерки в страната

Стотици на протест в град Ухан в централната част на Китай срещу прилаганите Ковид мерки в страната. Това показват излъчвания на живо в социалните мрежи. На кадрите се вижда как хора са се събрали през нощта в центъра на града, където за първи път се появи коронавирусът през 2019 година. Протести имаше и в столицата Пекин и в градовете Шанхай и Нанджин.

Крайната стратегия за "нулев Ковид" предизвика рядко виждано в Китай недоволство срещу управляващите, провокирано от мерките за дълга карантина, масово тестване и внезапно налаган локдаун.

"Не на ПСР! Не на локдауна!" - скандираха китайците. В центъра на Шанхай имаше мълчалив протест. Демонстрантите държаха празни листове хартия и бели цветя, съобщи БНР.

Стотици излязоха на протест и в елитния университет Цинхуа в Пекин. Демонстрантите пяха Интернационала - химна на комунистическото движение, скандираха - "Не искаме локдаун, искаме свобода!"

По време на протеста в Шанхай вчера бяха чути и скандирания срещу президента и комунистическата партия. Подобни прояви са изключителна рядкост в Китай и откритото критикуване на правителството и президента може да доведат до тежки наказания.

Снимка: БГНЕС