Отхвърлиха иска на Болсонаро за преразглеждане на изборните резултати и го глобиха

Доскорошният президент все още не е признал поражението си

24.11.2022 | 10:00 Редактор: Петя Кръстева
Отхвърлиха иска на Болсонаро за преразглеждане на изборните резултати и го глобиха

Върховният избирателен съд в Бразилия отхвърли искането на партията на отстранения президент Жаир Болсонаро за преразглеждане на изборните резултати. Либералната партия (PL) не е представила никакви доказателства за предполагаеми неизправности в стотици хиляди машини за гласуване, заяви председателят на съда Александре де Мораеш. Поради това отказват да преразгледа гласовете, подадени с тези машини за гласуване, предава DPA. 

Освен това, съдът налага на жалбоподателите глоба в размер на 23 млн. реала (4,12 млн. евро). Де Мораеш заяви, че те злонамерено и безотговорно са искали да предизвикат съдебен спор и да го отнесат към съдебната власт. На втория тур на изборите на 30 октомври бившият президент Луис Игнасио Лула да Силва спечели малка победа. Досега Болсонаро не е признал поражението си.

Във вторник PL подаде молба до Върховния избирателен съд за обявяване на всички гласове, подадени с повече от 280 000 машини за гласуване, за невалидни. Според петицията електронните уреди за гласуване, произведени след 2020 г., нямат серийни номера и следователно не могат да бъдат ясно идентифицирани. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com