Жаир Болсонаро оспори загубата си на изборите миналия месец

След вота бразилският президент не призна в пряк текст загубата си, но се съгласи да не възпрепятства предаването на властта

22.11.2022 | 23:15 Редактор: Вяра Димова
Жаир Болсонаро оспори загубата си на изборите миналия месец

Бразилският президент Жаир Болсонаро официално оспори загубата си на изборите миналия месец. Болсонаро е внесъл във федералния изборен съд оплакване, свързано с "извънредното потвърждаване" на резултатите от балотажа, който загуби от левия кандидат Луиз Инасио Лула Да Силва.

Съдът вече е сертифицирал резултатите.

В жалбата до Върховния избирателен съд Болсонаро се позовава на "технически неизправности" на електронните машини за гласуване, пише БНР.

Според агенция Ройтерс този акт на държавния глава най-вероятно няма да има ефект в процеса по предаването на властта, но може да усили протестите срещу избора на Лула, при които се стигна до блокиране на ключови транспортни коридори в Бразилия.

След вота Жаир Болсонаро не призна в пряк текст загубата си, но се съгласи да не възпрепятства предаването на властта. По-късно Болсонаро потвърди, че ще следва конституцията и ще позволи мирно предаване на властта в края на тази година.

Снимка bloomberg.com