"Армия на дроновете": Украйна промени хода на войната с безпилотните самолети

Хиляди пилоти на дронове са били обучени в училището близо до Киев

22.11.2022 | 10:43 Редактор: Тодор Петров

Русия и Украйна разчитат все повече на безпилотните самолети, за да водят войната. Това включва както малки летателни апарати, така и високотехнологични бойни дронове. И търсенето от развиващите се страни, и поръчките за индустрията говорят за увеличения интерес към бойните дронове.

От месец април насам хиляди пилоти на дронове са били обучени в училището близо до Киев, както и на 16 други места в страната. Школите носят името на програмата, създадена от Володимир Зеленски малко след началото на руската инвазия - "Армия на дроновете".

Дроновете шпионират врага, предупреждават армията за подготвени засади и помагат на артилерията. Те могат и да хвърлят експлозиви в окопите на врага. Ефектът от тези удари може да е ограничен, но оказва влияние.

Украйна отдавна вече не разчита само на малките дронове, които могат да се закупят от магазините. Още в ранната фаза на войната страната успя да получи от Турция бойни дронове "Байрактар" TB2. Предстои да бъде изградена и база за производството и поддръжката им южно от Киев.

Турският летателен апарат може да носи въоръжение с тегло 150 кг. и да бъде оборудван с различни оръжейни комплекти. Той е бестселър в повече от 10 страни, а през 2020 г. се наложи и като важно оръжие във войната между Азербайджан и Армения.

Русия също участва в безпилотната надпревара, но от догонваща позиция. Москва вече масово купува безпилотни самолети от Иран и най-вече т. нар. модел "камикадзе" от серията "Шахед". Те носят сравнително малка бойна глава и се насочват срещу предварително зададени цели. Според публикации в медиите Кремъл иска да изгради и свой завод за производството на дроновете "Шахед", пише DW.

Почти целият спектър безпилотни самолети могат да бъдат наблюдавани във войната на Русия срещу Украйна. 

"Много дронове са лесни за управление и в бъдеще ще стават все по-автономни от хората. Ясно е, че в бъдеще те ще определят до известна степен и облика на войната", казва Йехор Николаев, ръководител на киевското училище за безпилотни самолети.

Снимка: БГНЕС